ESITTELY

Tervetuloa Chilliwack’s –kotisivuille !

Nimeni on Marja Askola ja kasvatan mieheni Timon kanssa pienimuotoisesti kiinanpalatsikoiria Kankaanpäässä Satakunnassa. Aloitimme aikoinaan Cavalierien parissa, mutta kiinnostus tähän ihastuttavaan Pekingeesiin vei voiton. Sattuman kautta meille saapui vuonna 1997 Peke-tyttö Venäjältä isänään Englannista tuotettu huippu-uros. Siitä alkoi mielenkiintoinen seikkailu tämän rodun kanssa; vuonna 1999 syntyi ensimmäinen kasvattini Ch Chilliwack’s Charlene, joka on lähes kaikkien kasvattieni taustalla.

Rotu oli toki minulle nuoruudesta tuttu, koska 1960- ja 1970-luvuilla kiinanpalatsikoira oli varsin suosittu maassamme. Sen jälkeen muut lukuisat kääpiörodut ovat tulleet tilalle, ja rodun rekisteröintejä on keskimäärin ollut 60 / vuosi ; viime aikoina on ollut vaikeata saavuttaa sitäkään. Osaltaan asiaan on ollut vaikuttamassa ikävä sensaatiohakuinen julkisuus, minkä mukaan tietyt rodut mukaan lukien kiinanpalatsikoira ovat sairaita ja elinkelvottomia. Totuus on toinen; rotumme on terve, pitkäikäinen ja elämästä suuresti nauttiva. Harva muu rotu antaa omistajalleen niin suurta vastarakkautta; todellinen ystävä ilossa ja murheissa.

Omat kasvattini perustuvat pääosin englantilaisiin linjoihin. Koiria on tuotettu harkiten mm. Venäjältä, Amerikasta, Ruotsista ja Ukrainasta vahvistamaan ja parantamaan omaa linjaa. Vientimaista mainittakoon Italia, Hollanti, Kypros, Ukraina, Kanada ja Argentiina. Kasvattejamme näkyy sukutauluissa lukuisissa maissa, aina Malesiaa ja Australiaa myöten. Tavoite on tuottaa terveitä, vankkarakenteisia sekä luonteeltaan avoimia, iloisia yksilöitä. Kiinanpalatsikoira on "pää"-rotu eli kaunisilmeisen, selvän sukupuolileiman omaavan yksilön tuottaminen on ollut sydämen asia. Näyttelytulokset osaltaan puhuvat onnistumisen puolesta eli useita kansainvälisiä sekä monen maan valioita on saatu aikaiseksi.

Pentueita syntyy harvakseltaan eli 1-2 vuodessa. Jokaiseen yhdistelmään pyrimme tuomaan omia linjoja, koska tunnemme ne perinpohjin ja ne ovat hyväksi havaittu. Pentumme kasvavat tavallisen arkemme keskellä ja ovat huolella hoidettuja; näin takaamme lähtökohdat hyvälle elämälle. Toki olisi hienoa ja suotavaa, että kasvattejani näkyisi näyttelyissä, mutta ehdoton on kuitenkin rakastava ja huolehtiva koti. Ilokseni olen havainnut, että pentuni kiinnostavat sekä kotimaassa että ulkomailla; usein pennut on varattu hyvissä ajoin. On ollut miellyttävää, että olen voinut palvella muitakin kasvattajia omassa työssään ja tällä tavalla auttaa rodun eteenpäin menoa omalla pienellä panoksellani.

Pekingeesi on ikivanha rotu ja sen historia on mitä kiehtovin; se on matkannut Kiinan keisarin palatsista Englannin kuninkaallisen hovin kautta meidän jokaisen tavallisen ihmisen mahdollisuudeksi. Mikäli kiinnostus rotuun heräsi, ota yhteyttä ja kerron lisää. Puh. 02-572 3020 tai askola.marja@gmail.comweb design by Evie Rekola